Aikido

Kamppailua ilman kilpailua

Aikido on iloinen ja monipuolinen kamppailulaji kaiken ikäisille ja kokoisille.

Nykyaikaisessa aikidossa harjoitellaan puolustautumaan useita erilaisia hyökkäysmuotoja vastaan: tartuntoja, lyöntejä, potkuja, puukkoa.

Aikidon juuret ovat vanhoissa japanilaisissa taistelutaidoissa. Se perustuu pääasiassa kaatoihin, heittoihin ja nivellukkoihin. Siihen on myös yhdistetty miekkatekniikkaa.

Harmonisen voiman tie

Aikidossa voimaa ei torjuta voimalla. Aikidon keinoin vahvankin hyökkääjän voima käännetään häntä itseään vastaan ja hyökkäyshalu lannistetaan. Hyökkääjää pyritään olemaan vahingoittamatta. Liikkumisen idea perustuu vastustajan tasapainon horjuttamiseen ja pyöreään, spiraalinomaiseen liikkeeseen. Aikido kehittää yleiskunnon lisäksi tasapainoa, ketteryyttä, notkeutta ja keskittymiskykyä.

Aikidossa ei kilpailla, joten siinä ei ole voittajaa eikä häviäjää. Häviäjälle jää helposti halu uuteen taisteluun, mikä ei ole aikidon idean mukaista.

Junioriaikido

Suomen budokeskuksessa aikidon voi aloittaa 7-vuotiaana. Päätavoitteena on liikkumisen riemu. Samalla opitaan lajitaitoja leikkien, pelien ja erilaisten ryhmäkisailujen muodossa. Varsinaiset aikidotekniikat ovat yksinkertaistettuja ja helppoja.

Hauskan liikunnan lomassa lapset oppivat myös käytöstapoja, pitkäjänteisyyttä ja sosiaalisuutta. Harjoittelu on valvottua ja turvallista, sillä ohjaajina toimivat kokeneet opettajat apuohjaajien avustuksella.

Aikido Suomessa ja maailmalla

Suomessa on noin 70 aikidoseuraa ja harrastajia kolmisen tuhatta, joista kolmannes juniori-ikäisiä. Suomen budokeskuksessa aikidon aktiiviharrastajia on noin 50, joista vajaa puolet junioreita. Ympäri maailmaa harrastajia on noin miljoona.

 

Tatalmilta tallennettua (Jan Lundqvist)

Kuvia lajiesittelystä 2015 (Jan Lundqvist)

Opiskelijoiden tekemä video vuodelta 2013