Hyvä tietää

Hyvä tietää budobicista

Historia

Budobic on rantautunut Suomeen Yhdysvalloista, missä se tunnetaan paremmin nimellä taebo. Suomalaisen version taebosta kehitti turkulainen Kristiina Jalamo. Budobic on kuulunut SBK:n lajistoon vuodesta 2000.

Miten budobic eroaa tavallisesta ryhmäliikunnasta?

Perinteisesti budobicissa yhdistyvät karaten tekniikat ja ryhmäliikunnasta tutut askelsarjat, mutta SBK:ssa budobicin tarjonta on monipuolisempaa. Tunneilla tehtäviä tekniikoita ovat erilaiset potkut, lyönnit, torjunnat ja otteluliikkuminen. Budobicissä tuntisisällöt vaihtelevat; Fight, Syke tai yhdistettynä molemmat. Tunneilla painotetaan hieman eri asioita, mutta perusperiaatteet ovat samat: alkulämmittely, tekniikka/askelsarjaosio, lihaskunto ja venyttely. Katso tarkemmat tuntikuvaukset. Kaikki tunnit sopivat aloittelijoille, sillä ohjaaja opettaa karaten tekniikat ja katsoo, että kaikki tulee oikein ja turvallisesti suoritettua.

Miten aloitan?

Budobicin aloittamiseen et tarvitse juuri muuta kuin innostuneen mielen! Tunnit ovat avoimia kaikille, joten voit tulla suoraan mukaan tai ottaa ensin yhteyttä ohjaajiimme. Myös kesken kauden voi aloittaa, sillä tuntien sisällöt vaihtelevat ja tekniikoita kerrataan pitkin kautta.

Mitä varusteita tarvitsen?

Varusteiksi riittävät liikuntavaatteet sekä vesipullo ja pieni pyyhe. Harjoituksissa on pehmeä alusta ja harjoittelemme avojaloin. Pieni pyyhe on hyvä olla mukana, jotta saa jalat kuivattua pesun jälkeen ennen harjoitustilaan tuloa. Myös sandaalit tms. voi olla kiva laittaa jalkaan pukuhuoneesta harjoitustilaan kulkiessa. Fight-tunteja ajatellen voi olla hyvä hankkia nyrkkeily- tai säkkihanskat, kysy niistä tarkemmin ohjaajalta.

Missä harjoitukset pidetään?

Harjoittelemme Riihimäen kamppailukeskuksella, osoitteessa Teollisuuskatu 10. 

Paljonko harjoittelu maksaa?

Kausikortti, joka kattaa joko syys- tai kevätkauden, maksaa 90 euroa. Treenata voi myös kertamaksulla, joka on 5 euroa. Kertamaksu maksetaan käteisellä ohjaajalle ennen tunnin alkua. Kausikortin maksamista varten saa ohjaajalta tiedot maksua varten. Maksutiedot löytyvät myös Harjoitusmaksut-osiosta. Maksusta tuodaan kuitti ohjaajalle, joka antaa kausikortin. Meillä käy maksuvälineenä myös Smartumin liikuntasetelit, liikunta- ja kulttuurisetelit sekä Smartum Saldo. Maksuvälineenä käy myös ePassi.

Mitä hyötyä on kausimaksusta?

Kausimaksulla harrastat huomattavasti edullisemmin! Kausimaksun maksettuasi olet seuran jäsen. Jäsenyyden etuna voit harrastaa muita SBK:n järjestämiä lajeja maksamalla puolet kausi- tai peruskurssimaksusta. Seuran jäsenenä voit myös osallistua kaikkiin seurassa järjestettäviin tapahtumiin ja saada alennuksia yhteistyökumppaneilta. Kysy tarkemmin eduista ohjaajilta!

Mikä on Budobic-passi?

Budobic-passi on henkilökohtainen kortti, johon kerätään merkintöjä tunneilta. Kun korttiin on kertynyt 15 merkintää sen voimassaolon aikana (kahden peräkkäisen kauden aikana), saa harrastaja pienen palkinnon. Ahkeruus siis palkitaan!

Sanastoa

Budobicissä käytetään karaten tekniikoista usein niiden japaninkielisiä nimityksiä. Tässä muutamia yleisimpiä tunneilla käytössä olevia termejä. Muista, että aina voit kysyä ohjaajalta, jos et saa selvää, mistä tekniikasta on kyse!

Maegeri = etupotku, suora potku
Mawashigeri = kiertopotku
Sokutogeri = sivupotku
Ushirogeri = takapotku
Hizageri = polvipotku
Kakatogeri = kantapääpotku

Tobikomizuki = etukäden suora lyönti
Gyakuzuki = takakäden suora lyönti
Empi = kyynärpäälyönti
Uraken = rystyslyönti

Jodanuke = ylätorjunta
Gedanbarai = alatorjunta

Rei = kummarrus (tunnin lopussa ja harjoitustilaan tullessa/sieltä poistuessa)